prof. Kurugöl’den Dr. Uyarı: Bebeklerde ölümcül olabilir
Ege Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Kurugöl, son dönemde solunum yolu hastalıklarındaki artışa dikkat çekti. Covid-19’a neden olan SARS-CoV-2 virüsünün dünyada ilk kez 2019 yılı sonunda ortaya çıktığını hatırlatan Prof. Covid-19 çok fazla yayılmaz, pandemi yapacak kadar bulaşıcı değildir. İnsan koronavirüsü solunum yolu hastalıkları arasında 2. sırada gelmektedir.Hastalığın özelliği çocuklarda daha sık görülmesi ve bazen ağır hastalığa neden olmasıdır. ve hastaneye yatış. Çocuklarda insan korona virüsü, Covid-19’dan daha şiddetli seyrediyor. Uzun süreli öksürüğe de neden olur” dedi.
İnsan korona virüsünün Covid-19 gibi yeni bir casus olmadığını belirten Prof. Çocuklarda ve yetişkinlerde zaman zaman alt solunum yolları. Genellikle kış aylarında görülür” dedi.
prof. Kurugöl, bakanlık verilerine göre son 1 ayda çocuklarda görülen solunum yolu hastalıklarının yüzde 25’inin ‘insan korona virüsü’ olduğunu vurguladı.
‘SOLUNUM YOLU HASTALIKLARININ YÜZDE 25’İNİ KAPSAR’
Kasım ayından bu yana Avrupa ülkeleri ve ABD gibi kuzey yarım küredeki ülkelerde viral hastalıklarda artış olduğunu belirten Prof. Pandemiden önceki yıllar.Grip salgını Ocak-Şubat aylarında görülüyordu.Pandemi sürecinde kapanma döneminde neredeyse hiç grip vakası görülmedi.Bu yıl Eylül ayının prestijiyle birlikte kapalı mekanlarda kısıtlamalar ve maske zorunluluğunun kaldırılması Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre insan solunum yolu hastalıklarının yüzde 25’ini koronavirüs oluşturuyor” dedi.
‘ZAMAN DİĞER VİRÜSLERDEN AĞIR OLABİLİR’
Birçok çocuğu tedavi ettiklerini ifade eden Prof. bu hastalar insan koronavirüsüdür.insan koronavirüsü diğer solunum yolu enfeksiyonlarından veya gripten muayene ile ayırt edilemez.burun akıntısı,ses kısıklığı ve ateş hepsi olabilir.ayırt etmek için test yapılması gerekir.Bakanlık 4 test dağıtacağını açıkladı. İnfluenza gibi birçok virüs test edilerek belirlenecek.Bu test hem tedavi hem de izolasyon için bizim için çok faydalı olacak.İnsan koronavirüsü zaman zaman diğer virüslerden ağır seyredebiliyor”Bebeklerde ölümcül olabilir. Ancak Covid-19 gibi bir salgına neden olma riski de yok.”
‘BU OLAYI ANTİBİYOTİK KULLANMAK YANLIŞ’
İnsanda korona virüste hastalık akciğere inmişse hastaneye yatırılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Kurugöl, “Bu olaylar için antibiyotik kullanmak yanlış. Hastalığın adaptasyonunu kolaylaştırmıyor. ,aksine yan etki yapıyor.Grip için kullandığımız bir ilaç var ama bu grip ilacının insan koronavirüsüne de bir etkisi yok.Küçük bir çocukta koronavirüs varsa emziriyorsa , sık sık emzirmeli “Bol sıvı alması gerekiyor. Ilık sıvılar tüketilmelidir. Tavuk suyu, çorba, ılık süt ve bal faydalıdır. Bal, gece öksürüklerini kesmede faydalıdır. Ancak 1 yaşından küçük çocuklara bal verilmemelidir. Bu tavsiyeler sadece benim kişisel tecrübelerime dayanmıyor, birçok bilimsel çalışma ile de faydalı oluyor.” Ortaya çıkan verilerdir” dedi.